zondag 20 juli 2008

Taalkijker: Kost Niet Duur en andere verruwing

Dit hing onlangs bij *piep* hier om de hoek in de etalage. "Geen reclame", dacht ik, "zeker een vmbo-stagiair aan het werk geweest". Maar het was een landelijke campagne. En zie, het was meer mensen opgevallen. "Weet je ik irriteer me eraan" reageerde een blogster. Treffender had ze de debilisering niet kunnen illustreren.

Het was wèl reclame, bedacht door een bureau dat ik niet noem vanwege zijn domme, platte en vooral helemaal niet leuke spotjes. Dat de massa het grif vreet is zorgwekkend, maar wat kun je verwachten van een volk wiens aanstaande staatshoofd zo vrolijk meebralt met de meute?

Nederland is een kolonie van Moronia. De Moronen worden steeds agressiever en krijgen, ook heel zorgwekkend, automatisch stemrecht op hun achttiende. Met een wijde boog eromheen gaat niet meer wegens ruimtegebrek, dus wat helpt nog? Schouders ophalen en oordoppen in? Emigreren? Naar Drenthe? Nieuw Zeeland?

Het zijn voor de hand liggende gedachten, maar gelukkig zijn er ook nog wijze mannen in dit land. De immer vlijmscherpe S. Montag verhaalt dit weekeinde in NRC van het weerzien met zijn in 1960 naar Australië geëmigreerde vriend. Deze vriend is van mening dat De Nederlander en Het Nederlands grover en platter zijn geworden. Ekspets (Montag's spelling) zijn dat met hem eens. Vroeger had je lelijke woorden en die gebruikte je niet, maar nu is het mode om alles zo bot en cru mogelijk uit te drukken.

U gelooft mij niet? Een jaar of wat geleden zag ik voor het eerst in de krant een politiewoordvoerder een aantijging afdoen met "gelul". Let wel, dit was een overheidsdienaar die respect zou moeten afdwingen. Wat dat "gelul" dan was doet er niet toe, het punt is dat dit twintig jaar geleden ondenkbaar was. Ander voorbeeld: u wist van de kindertelefoon? Die is er nu ook op internet, hij heet www.shit.nl. En ga zo maar door.

Het probleem is dus niet zozeer de horde botte hufters die ons bedreigt en belemmert, maar vooral dat we er allemaal aan meedoen. Daarom nodigt Loket Diversen u vriendelijk doch dringend uit om mee te doen aan de onafhankelijke enquête, hier rechts. Niet flauw zijn, invullen, als het u belieft!

Mogelijk gemaakt door Blogger.