zondag 23 maart 2008

Hugo Claus, Guy Verhofstadt & JP de Premier

Vorige week overleed het Belgische literaire kanon Hugo Claus, waardoor de Nederlandstalige literatuur nu nog maar een kandidaat overheeft om jaarlijks de Nobelprijs voor de Literatuur niet te krijgen. Die zat dan ook aan tafel bij Pauw & Witteman, die hem vroegen naar de concurrentie tussen hem en Claus. Mulisch: “Het voordeel is dat ik leef.” Een aardig bon mot.

Veel interessanter in de berichtgeving rond Claus’ overlijden vond ik echter de hommage aan Claus van Guy Verhofstadt, op dat moment nog premier van België. Een paar citaten: “Maar bijna niet meer in staat zijn woorden tot heldere frasen te kneden, de gepaste uitdrukkingen en metaforen te creëren, iets wat hem verdomme meer dan zestig jaar geen moeite had gekost, dat was - denk ik - een onontkoombare en ondraaglijke kwelling geworden. (…) Want hij is als een grote gloeiende ster van ons heen gegaan, precies op tijd, precies vooraleer hij tot een plomp zwart gat zou zijn ineengeklapt. Het ga je goed in de nieuwe wereld, ‘in de schoot van de lieve dood’."

Asjeblieft. Stel: onze grootste schrijver ontvalt ons, laten we zeggen Mulisch (de meningen over zijn statuur zijn uiteraard verdeeld, maar goed). Acht iemand het mogelijk dat onze premier dan in de pen klimt en zich in gloedvolle bewoordingen als die van Verhofstadt over de overledene uitlaat?

Een retorische vraag, natuurlijk. Balkenende houdt zich in zijn vrije tijd met heel andere zaken bezig dan literatuur. Onlangs bood hij zijn volk weer een interessant kijkje in zijn zielenleven met een optreden in het televisieprogramma Hour of Power, van de gelikte Amerikaanse tv-dominee (ja, ik weet het, dat is een pleonasme) Robert Schuller. In het Nederlandse gedeelte van de show zei de premier tegen good old EO anchorman Jan van den Bosch: “Zonder het geloof kun je niet functioneren. Dat hoef ik de kijkers van Hour of Power natuurlijk niet duidelijk te maken.” Die uitspraak kwam Balkenende op Kamervragen te staan. Kwetste hij, als minister-president voor alle Nederlanders, met dergelijke uitspraken niet de Nederlanders die niet gelovig zijn?

Je hoort wel eens zeggen dat ieder volk de leider krijgt die het verdient. Dan ga je je toch afvragen wat wij Nederlanders misdaan hebben met zo’n geborneerde oelewapper aan het roer. Guy Verhofstadt heeft inmiddels geen werk meer. Ik stel voor hem een versnelde naturalisatieprocedure te laten doorlopen. We zouden er een prima premier aan hebben, denk ik. Eentje die nog wel eens boek leest en die zijn privémeningen over andermans functioneren in relatie tot diens ongelovigheid voor zich houdt.

1 opmerking:

Rolf Blijleven zei

Hee Gauzâh,

Goed stuk! Waarvoor dank, & meer is welkom.

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.