zondag 4 mei 2008

Narcostaat # 1

Afghanistan. Ruim 92% van alle heroïne die in de wereld wordt geconsumeerd komt er vandaan. De opiumakker bedroeg vorig jaar in totaal 1930 vierkante kilometer, dat is iets kleiner dan de Nederlandse provincie Limburg. De oogst was 8200 ton opium, goed voor minimaal 400 miljoen Euro voor de telers.

Had u, net als ik, onthouden dat de Talibaan moslimfundamentalisten zijn en dus tegen drugs? Alleen als het zo uitkomt, want tot 2000 aten de Talibaan gewoon mee uit de drugsruif, door middel van belasting op opiumoogsten en op productie en transport van drugs, zo’n 40 tot 45 miljoen dollar per jaar. Alleen in 2000 moest de wereld zien dat de Talibaan de orde kon handhaven èn, zoals het vrome moslims betaamt, tegen drugs waren. Vrijwel de gehele oogst werd vernietigd. Dat jaar kwam er geen heroïne uit Afghanistan.

Het was slechts een publiciteitsstunt. Eind 2001 versloeg de NAVO de Talibaan en hielp de interimregering van president Karzai in het zadel die er, inmiddels officieel gekozen, nog steeds zit. Karzai's regering zocht steun bij stamhoofden die al jaren naar hartelust meedeelden in de opiumwinsten. Zij hadden nog wat rekeningetjes te vereffenen uit de Talibaantijd en weer werden oogsten vernietigd of ingepikt, weer hadden boeren geen inkomsten. Hun schulden losten ze af met de verkoop van dochters of zusters. Zo gaat dat daar.

Van de regering of van NAVO-troepen hoeven die boeren dus geen bescherming te verwachten; die leemte is inmiddels opgevuld door de Talibaan. Die vangt weer gewoon goed geld voor de bescherming van drugstransporten. Nood breekt sharia.

Karzai staat in de mondiale belangstelling maar wil natuurlijk niet voor narcostaatshoofd worden uitgemaakt. Dus beweert hij de opiumteelt te bestrijden. Hij heeft daartoe speciale Drugs Eradication Forces ingesteld die worden gesteund door de NAVO-troepen.

Lukt het een beetje met die bestrijding? Nee, zegt de VN, DEFs werken niet. Het personeel blijft weg omdat helpen oogsten beter verdient. Verder worden de plantjes zodanig laat in het seizoen platgereden dat er tegen die tijd niets anders meer gezaaid kan worden, en dus hebben de getroffen boeren wéér geen inkomsten. En dat strookt dus ook niet erg met de VN-missie “to win the hearts and minds of the Afghan people”. Vandaar die bermbommen. Bovendien, zegt de VN, heeft het ook geen significante invloed op de opiumteelt. Dat lijkt mij een eufemisme: sinds de aanwezigheid van de NAVO is het opiumareaal elke vier jaar verdubbeld.

De Senlis Council is een internationale denktank die al in 2005 voorstelde om de opiumteelt te legaliseren en de oogst te gebruiken voor de ontwikkeling van medicijnen, o.a. voor pijnbestrijding. Door opium legaal af te nemen help je de boeren aan een legale afzetmarkt en concurreer je de criminelen eruit.

De Nederlandse regering vindt dit "onuitvoerbaar" en "er zou een verkeerd signaal vanuit gaan". Zij zegt te geloven in “heldere campagnes”. Maar hoe voer je helder campagne in een dunbevolkt, onherbergzaam land zo groot als Frankrijk en de Benelux samen, waar het overgrote deel van de bevolking analfabeet is? Ik zou het werkelijk niet weten. De regering schaart zich achter Karzai: opium blijft illegaal.

Dat het een ernstig en complex probleem is waarvoor geen simpele oplossing bestaat, is wel duidelijk. Er gaan 10 kilo opium in een kilo pure heroïne. Enig gegoogel en een voorzichtig rekensommetje leert dan dat er in Afghanistan een straatwaarde van zo’n 175 miljard Euro wordt gemaakt. Ter vergelijk: het Nederlandse defensiebudget is 8 miljard. Met zo’n rijke vijand is de War on Drugs voorlopig niet gewonnen. Wordt vervolgd.

Dit is de vierde aflevering in een serie, klik voor deel 1, deel 2 en deel 3.

Bronnen:
Revolutionary Association of the Women of Afghanistan, 1, 2 en 3.

Kamervraag en antwoord over de Senlis Council.

United Nations Office on Drugs and Crime

European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.