maandag 11 augustus 2008

Koolstof-C14-methode

David Pinto, hoogleraar interculturele communicatie aan de Universiteit van Amsterdam, is een man naar mijn hart. “Islamlessen regelen ouders zelf maar,” zei hij vorige week in de Volkskrant, in een verwijzing naar de discussie over islamonderwijs op reguliere basisscholen.

Een andere zinsnede van Pinto in dit artikel luidde: “Dat er behoefte is aan lessen in eigen taal, cultuur en religie, begrijp ik. Maar waarom moet dat in schooltijd?”

Ik zou die gedachte even willen doortrekken naar het bijzonder onderwijs – dat is toch de term voor het soort onderwijs op katholieke, protestante enz. scholen? Ik vind dat, in tegenstelling tot hoe het in de huidige situatie geregeld is, er geen cent belastinggeld naar dit soort scholen mag gaan. De overheid regelt het openbare onderwijs en voor alles wat naar een levensbeschouwelijke, religieuze overtuiging riekt moeten mensen verder zelf de portemonnee trekken en hun bloedjes buiten de reguliere schooltijd laten bijscholen in de wondere wereld van waterlopers en profeten die in één nacht een uitstapje maken van Mekka naar Jeruzalem en weer terug, op de rug van een gevleugeld paard.

En als we dan toch bezig zijn: kunnen we onmiddellijk het epitheton ornans ‘wetenschappelijk’ laten vervallen vóór de term ‘opleidingen’, tenminste als het gaat om de dominee- en imamopleidingen aan de Vrije Universiteit en dergelijke? Zo’n André Rouvoet (ex-VU) kan dan wel in het NRC beweren dat geloof een andere vorm van wetenschap is, maar op een of andere manier vind ik de koolstof-C14-methode ter bepaling van de ouderdom van een fossiele boomstam toch net iets betrouwbaarder overkomen dan met de bijbel in de hand beweren dat Abraham 175 jaar werd.

4 opmerkingen:

Rolf Blijleven zei

Kun je de illustratie toelichten?

Floris Dogterom zei

Tuurlijk. Maar is er wel ruimte voor een bijschrift? I.i.g.: het is Mohammed op de rug van Burqa tijdens zijn uitstapje naar Jeruzalem, in een soera (koranvers) die bekend staat als De Nachtreis.

Floris Dogterom zei

Sorry: dat moet zijn Buraq.

Rolf Blijleven zei

Goh. Had ik niet geweten hoor. Van dat bijschrift, dat zoeken we op.

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.