zondag 21 september 2008

Red de planeet. Eet tofoe

Geen vlees eten is een kwestie van beschaving. Het is onbeschaafd om een dier te doden en op te eten. Die opvatting maakt mij tot een moralist. Toch ben ik geen dominee. Hoewel ik vind dat iedereen vegetariër zou moeten zijn, heb ik niet of nauwelijks de behoefte om mensen te bekeren.

Ik ga er vanuit dat iedereen over dezelfde informatie kan beschikken als ik, en als je op basis daarvan besluit dat vlees eten goed is dan moet je het zelf maar weten.

Overigens ben ik geen dierenliefhebber. Ik haat honden en als ik in verre landen ben waar zich de mogelijkheid voordoet een dolfijn of een aap te bekijken ben ik niet van de partij. Dieren en mensen, dat zijn twee gescheiden werelden en dat moet zo blijven.

Koelvak
Merkwaardig genoeg ontpoppen de grootste dierenliefhebbers zich vaak als unverfroren carnivoren. Dat vereist een soepele, zij het niet erg consequente manier van denken. Want wat is het verschil tussen een hond en een varken? Blijkbaar staat de hond op een hoger plan dan het varken en mag daarom niet gegeten worden. Overigens denken ze daar in Korea weer anders over (zie foto). Een andere vorm van hypocrisie bij mijn carnivore vrienden is dat ze zelf te beroerd zijn om een dier de nek om te draaien. Van de herkomst van vlees blijft men liefst zo veel mogelijk in het ongewisse. Vlees komt uit het koelvak.

Broeikasgassen en het wegtransport
Terug naar het zedenpreken. Inmiddels zijn er argumenten tegen vlees eten bijgekomen die niets te maken hebben met opvattingen over onbeschaafdheid, althans, zo lijkt het in eerste instantie. In De Groene Amsterdammer van 12 september stond een interessant interview met Rajendra Pachari van het Intergovernmental Panel on Climate Change, die in 2007 samen met Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede won.

Kerncitaat: “Minder vlees eten is niet alleen beter voor de individuele gezondheid maar ook voor het welzijn van onze planeet. De veeteelt is wereldwijd verantwoordelijk voor maar liefst 18 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen en dat is meer dan het aandeel van het totale wegtransport. De productie van veevoer legt bovendien een enorm beslag op landbouwgrond en op schaars water, en veeteelt is de voornaamste reden voor ontbossing."

Voilà. Blijkt toch dat niet vlees eten ook op basis van deze argumenten een beschavingsissue is. Het is namelijk erg onbeschaafd om de planeet naar de ratsmodee te helpen.

1 opmerking:

Gerda Jekel zei

Dat is mij uit het hart gegrepen Floris! Groeten van de dierenliefhebbende vegetarische correctrice

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.