maandag 8 september 2008

Taalkijker: Vertaliaans voor dombo's in Digibetenland

Als u wel eens een blog leest, dan vindt u het vast wel handig om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen van uw favoriete bloggers. De oplossing is een stukje software dat RSS reader heet, dat installeert u en vervolgens is het een muisklik, in ons geval op dat oranje ikoontje rechtsboven waar RSS-feed bij staat, en dan bent u gratis geabonneerd. Loket Diversen maakt geen reclame maar iGoogle is gratis en vinden wij best handig voor dat soort dingen.

Hebben "ze" Outlook op uw werk en leest u liever uw blogs in uw baas z'n tijd? Welnu, dat kan! In deze handleiding staat precies hoe dat moet. Lees die nu eerst aandachtig door. Ik wacht wel even.

Wij kunnen smalen om de gruwelijke taalblunders die hier worden begaan, en dat doen wij dan ook uitbundig. Maar tandenknarsend constateren we dat er op doorsnee directieniveau nog geen complete zin foutloos Nederlands geschreven wordt; zulke mensen zijn gewoon veel beter met hun handen, immers meestal in de graaistand. Wij kunnen Ach ende Wee klagen dat het vak van Vertaler (m/v) ondanks de hoge opleiding en het talent die ervoor nodig zijn, zo slecht betaald wordt dat je beter kunt spreken van een roeping, zoals monnik, non, of verpleegkundige.

Maar het zal niet baten. Want wat die vertaalsoftware uitspuugt mag dan krom en fout zijn, het is toch redelijk begrijpelijk. Er groeit nu een generatie op die met geïmplanteerde computerkennis effectief internationaal zal kunnen communiceren zonder ook maar één taal fatsoenlijk te beheersen.

En waarom zou dat slecht zijn? Hebben taalkundigen minder misverstanden? Komen taalkundigen in hoge bestuursfuncties? Vallen er minder dooien als ik word en het gebeurt juist gespeld worden? Neen, neen en nog eens neen! Let's face it: wie taal beheerst kan daarvan genieten als een hovenier van bloemen, maar behoort tot een elite die rijk zal worden noch invloed zal krijgen.

Juffrouw, doet u mij een koffie en een rustige tafel aan het raam bij een stopcontact.

Met dank aan Gerda voor de link.

1 opmerking:

Seven Inchmania zei

Heerlijk, hoe ouder, hoe zuurder. Dat stopcontact maakte het helemaal af.

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.