zaterdag 4 oktober 2008

Ig Nobel Prijzen 2008

ABN Amro een staatsbedrijf. Moeten deze bankrovers nu voortaan aan de Balkenende-norm voldoen? Een voor de hand liggende gedachte, goed voor analyse en meligheid in blogosfeer. Wij zijn haar al aardig beu, die kredietcrisis en vooral de zwerm deskundologen die zij heeft losgeschopt.

Daarom nu subiet over tot de belangrijke zaken in het leven: de Ig Nobel prijzen zijn weer uitgereikt en ook dit jaar zitten er weer hele mooie tussen. Een greep.


  • Dure placebo's werken beter dan goedkope, was dit voorjaar al in het nieuws. De onderzoeker, Dan Ariely, is expert op het gebied van het onverstand, de irratio. Dat is hij niet toevallig geworden, kijk zelf maar.

  • Dat koord, snoer, touw altijd vanzelf in de knoop raakt wist u misschien al, maar dat is nu ook wiskundig bewezen. Zuiverder dan wiskundig kan een bewijs niet zijn, maar voor wie dat te droog vindt is er ook een toegankelijker verhaal.

  • Hondenvlooien springen hoger dan kattenvlooien, is nu onomstotelijk vastgelegd door verscheidene vlooien (nuchter! zodat een recente maaltijd geen invloed zou hebben op de sprongprestatie) te laten springen in buizen van diverse diameters. Samenvatting lezen?

  • Erg aardig is ook "Hufter: Een verhalende Verkenning van het gevoel van Verontwaardiging binnen Organisaties" (You Bastard: A Narrative Exploration of the Experience of Indignation within Organisations.) Iedere organisatie heeft zijn verontwaardigers, d.w.z. mensen die verontwaardiging in anderen teweegbrengen. De verontwaardigden blijken dikwijls maar al te bereid om daar een boekje over open te doen; het neerkijken op zo'n hufter, meestal een hogere in rang, geeft een warm gevoel. Lees een uitgebreide bespreking in The Guardian.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.