maandag 1 december 2008

Hondenleven

Een incident om bang van te worden, vorige maand in het Amsterdamse Vondelpark, helemaal voor de betrokkenen. Een onaangelijnde hond beet een anderhalf jaar oude peuter in de vinger en liet niet meer los. De partner van de moeder moest de kaken van de hond uiteen trekken om het kind te bevrijden. Dat kwam met de schrik en een paar flinke wonden vrij.

Wethouder Werner Toonk van het Amsterdamse stadsdeel beschreef de hond op zijn blog (6 november) als ‘jachthond’. ‘Aanlijnen’ was de toon van verscheidene reacties op dit bericht. Ene Ben ging nog een stapje verder: “Ben persoonlijk een voorstander van een verbod op het houden van huisdieren in het algemeen. Dieronterend, dat ze worden opgesloten en aan een ketting worden uitgelaten.”

Geen fatsoenlijk gesprek
Helemaal mee eens. OK, ik ben wellicht een weinig bevooroordeeld. Mijn ouders hebben me verteld dat ik als klein ventje een keer ben aangevallen door een hond. Ik kan het me niet herinneren, maar feit is dat ik m’n hele leven al de pest aan onze trouwe viervoetertjes heb. Ze stinken, ze maken lawaai, ze kwijlen je onder als ze de kans krijgen en je kunt er geen fatsoenlijk gesprek mee voeren.

Maar ik heb geloof ik een nog grotere hekel aan hondeneigenaren. Iedereen die zijn hond meer dan 23 uur per dag opsluit in een appartement van 45 vierkante meter, het beest twee keer per dag 15 minuten uitlaat en nog steeds denkt dat hij bijdraagt aan het welzijn van de hond, heeft een gaatje in zijn hoofd. In dit land, waar de natuur is teruggebracht tot ‘stukjes ter grootte van een krant’ (aldus de nationale treurwilg J.C. Bloem) zouden alleen boeren, boswachters en de laatste zestien schaapherders een hond mogen hebben. Zodat die 24/7 kan rondrennen.

Beschaving
Verder is hondenpoep natuurlijk een schijnbaar onuitroeibare steen des aanstoots (probeer maar eens een steen uit te roeien. Lukt niet). Volgens statistieken van de gemeente Amsterdam uit 2006 ondervindt 42 procent van de Amsterdammers overlast van het eindproduct van het hondendiner. Nederlanders zijn te beroerd om de excrementen van hun huisdier op te ruimen. Ooit hondenvlaaien gezien in Luxembourg of Hyde Park? Tuurlijk niet. Parijzenaren en Londenaren zijn beschaafde mensen.

Honden kunnen er ook niks aan doen. Het zijn dieren, ze handelen instinctmatig. Ze bijten een kind, ze schijten waar ze willen. Hondeneigenaren, die moeten opgevoed worden. Drollen opruimen en Fikkie aanlijnen is een begin. Maar een hondenverbod zou nog beter zijn, voor mens en dier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.