woensdag 28 januari 2009

Echoklik: Atheïstenbusreclame nu ook in Nederland

Er is waarschijnlijk geen god. Durf zelf te denken. En geniet van dit leven!

In Londen reden al enige tijd bussen rond met een dergelijke tekst en dit initiatief wordt nu overgenomen door drie humanistische organisaties in Nederland.

Loket Diversen steunt dit initiatief. Daarom posten we dit bericht. Laten we dat vooral duidelijk stellen.

Maar vanwaar dat voorbehoud? Waarschijnlijk is er geen god. Maar helemaal zeker weten doen we het niet en mocht aan de hemelpoort blijken dat we het mis hadden, dan hebben we toch niet helemaal verkeerd gegokt en hoeven we hopelijk niet naar de hel, zoiets? Het is een gedachtegang die valt in de categorie beter geen fiets dan helemaal geen fiets.

De tekst op de Londense bussen luidt there's probably no god. Now stop worrying and enjoy your life. De humanisten vonden "maak je geen zorgen" blijkbaar te frivool en maakten er "durf zelf te denken" van. Goed advies en goed bedoeld, daar twijfel ik niet aan. Maar waarom toch altijd weer dat belerende toontje, dat vermanende vingertje? Ik hoor een donderpreekdominee, alleen deze is atheïst. En trouwens, wie zegt dat mensen die in God geloven niet zelf durven denken?

Dan de zinsnede "stop worrying" van de Britse tekst. Er zijn mensen die in God geloven, juist omdat Hij ze van hun zorgen bevrijdt. Althans, dat zeggen ze. Zo had ik een tante die al haar zorgen "bij de Here kon brengen", waarbij mijn oom dan placht op te merken dat ze die dan ook eens bij Hem moest laten liggen.

Goede slogans zijn razend moeilijk en een slagzin voor een genuanceerde mening is een contradictio in terminis.

Staat hij er nog, op de gevel van het Leger des Heils aan de Prinsengracht in Den Haag, die grote neonreclame met de tekst "..en Tóch heeft u God nodig"? Telkens als ik daar langs reed op de fiets of in de tram moest ik onwillekeurig die zin in mijn hoofd herhalen, met de klemtoon op de juiste plaats: en Tóch ... Terwijl ik daar toch echt niets van geloof.

De tekst op de bussen mag dus wat minder wollig en wat lichter. Loket Diversen, ook voor al uw antireligieuze leuzen:

God bestaat niet. Geniet van het leven. Heb respect, dat helpt.

Hier geloven wij in.

Amen.

Op de valreep kunnen we melden dat de SGP zoals te verwachten fel tegen de busreclame is. Zij vraagt retorisch of van buschauffeurs wel mag worden verlangd dat zij een vervoermiddel besturen met een atheïstische reclame erop. Dat de bond tegen het vloeken adverteert in treinstations moeten reizigers en NS-werknemers zich blijkbaar maar gewoon laten aanleunen, van de SGP. Maar goed, SGP-aanhang krijgt elke zondag vanaf de kansel over zich uitgestort dat zij allemaal verdoemelingen zijn die zullen branden in de hel. En daar geloven zij in. Uit vrije wil. De stakkerds.

Bronvermelding: de illustratie bij dit artikel komt van Retecool, used by permission met dank aan Bas Taart. Hij (de illustratie, niet Bas) is ontleend aan the Church of the Flying Spaghetti Monster, klik op het plaatje om u aan te melden als lidmaat.
De uitspraak Beter Geen Fiets Dan Helemaal Geen Fiets is van Wim T. Schippers, afkomstig van de langspeelplaat Van Oekel At Paradiso Enz
trackback: http://beheerpagina.web-log.nl/t/trackback/281659/5018000 http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=1394701494321724472&postID=8421763385012730787#

2 opmerkingen:

Rolf Blijleven zei

Naschrift: Er komt geen atheïstische busreclame. Connexxion heeft op grond van de algemene leveringsvoorwaarden de tekst geweigerd. De initiatiefnemers laten zich daardoor echter niet op de kop zitten. Zie de humanistische denktank voor het laatste nieuws - het gonst ervan.

Floris Dogterom zei

"Er is waarschijnlijk geen god" is geen atheïstische maar eerder een agnostische slogan.

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.