zaterdag 3 januari 2009

De dooi weende aan de ramen

Wie leest er nog Couperus? In ieder geval de luitjes van het Louis Couperus Genootschap. En ik dus, sinds ik voor de som van 15 euro zijn tien grootste werken aanschafte (paperback, in cassette).

Ik moet zeggen: die Louis, die kon er wat van. In Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan... (1906) toont de Haagse dandy zijn grote stilistische talent, vooral in zijn psychologische schetsen van de personages in dit familiedrama. En in de beschrijvingen van hun uiterlijk.

Tante Floor
Neem deze beschrijving van de uit Indië overgekomen Tante Floor:

Als van een tepékong [??, red.] hing de gezakte boezem in twee golven op de formidabele golf van de buik, en die rondgetrokken ommelijnen gaven haar een afgodische statigheid, zoals zij nu recht zat, met haar strak boos mandarijnengezicht; aan de lange lellen der oren twee kolossale briljanten, die haar hel bruskjes omschitterden en niet schenen te behoren bij haar toilet - de ruime flanellen zak maar meer bij haar eigen wezen, zoals een juweel, dat men in een idool heeft geïncrusteerd.

'Rondgetrokken ommelijnen', prachtig toch?

Beste literaire zin ooit
Toegegeven: een eeuw later kan zijn stijl wat zeurderig overkomen, en zijn overmatig gebruik van wat later bekend zou worden als Henk van der Meydenpuntjes... is ronduit storend (zelfs in de titel, godbetert), maar Couperus is een ware taalkunstenaar, die zijn Nederlands doorspekt met Indische en Franse uitdrukkingen en neologismen.

Ik wil graag de volgende zin uit Van oude mensen nomineren voor de beste literaire zin aller tijden uit het Nederlandse taalgebied: Buiten weende de dooi aan de ramen.

DBNL
Wie 15 euro te duur vindt voor 10 paperbacks kan Van oude mensen gratis lezen op de onvolprezen website van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.

4 opmerkingen:

Rolf Blijleven zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Rolf Blijleven zei

Waar, o, waar kocht ge deze pracht-cassette? Voor dien prijs?

Floris Dogterom zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Floris Dogterom zei

Scholkema Haltema Vermeulen, tegenwoordig Selexyz, Koningsplein, Amsterdam. Wel een tijdje terug hoor.

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.