maandag 9 maart 2009

Echoklik: het gezicht van Brad Pitt als Benjamin Button

Computer FX, voluit Computer Generated Effects. Films als Lord of the Rings en de Harry Potter serie staan er bol van. Op TED vertelt goeroe Ed Ulbrich in 18 meesterlijke minuten hoe het gezicht van Brad Pitt virtueel is bewerkt voor de film The Curious Case of Benjamin Button.

Hij vertelt een verhaal van pioniers, van doelbewust op weg naar de witte vlekken op de kaart. De technologie die nodig was voor dit project bestond nog niet toen Ulbrich meedong naar de opdracht. Toen hij die opdracht ook kreeg moest hij overgeven van de stress.

Stap 1 was, zegt hij: toegeven dat je een probleem hebt. En dan tóch ijzerenheinig volhouden, en gewoon nieuwe dingen uitvinden stomweg omdat er geen andere uitweg is. Het getuigt van moed om zo'n sprong in het duister te wagen. Non-native Amerikanen stammen af van immigranten, van gelukszoekers, van mensen die huis en haard verlieten om aan het andere eind van de wereld hun geluk te zoeken. Zien we een patroon? Voor de film Happy Feet zijn ook de nodige nieuwigheden uitgevonden, dat waren Australiërs - hetzelfde slag mensen?

Aan Benjamin Button is twee jaar lang door 155 mensen gewerkt. Neem even aan dat die mensen (slechts) modaal betaald zijn en dat loon 75% van de kosten uitmaakt, dan kostte dit pionierswerk, uitsluitend de Computer Generated Special Effects dus, ruim 17 miljoen Euro. De rest van de film, het script, de regisseur, de acteurs, het licht, de kabels, de catering, en zo voort en zo voort, is nog niet eens meegerekend.

En dat kan omdat mensen een avondje naar de bioscoop gaan, of een DVD'tje kopen.

There's no business like show business.

Dit is het derde deel van een miniserie over gezichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.