woensdag 15 april 2009

Zeer Zorgwekkkende Stoffen

Vandaag in de mail afkomstig van een elektronicadistributeur:

In oktober 2008 kondigde de European Chemicals Agency (ECHA) de eerste partij aan van de Zeer Zorgwekkende Stoffen (SVHC) onder de REACH voorschriften (Registratie Evaluatie Autorisatie – en restrictie van – Chemische producten). REACH beschouwt stoffen als zeer zorgwekkend als zij kankerverwekkend, mutagenisch of toxisch voor reproductie zijn.

Een curieuze mengeling van emoties overkwam mij toen ik dit las. Hilariteit en afgrijzen vanwege de slechte vertaling: wat is toxisch voor reproductie? Dat het giftig is als je er een kopietje van trekt, of dat je er mismaakt nageslacht van krijgt? Kondigde de eerste partij aan. Je ziet het voor je: "Hooggeëerd publiek! Helemaal uit het Verweggistan van de Enge Spullies, speciaal voor u ingevlogen, ja kosten nog moeite zijn gespaard... uw warm applaus voor... <snaredrumroffel> De Eerste Partij ZEER ZORGWEKKENDE STOFFEN!!

Hilariteit en afgrijzen dus, maar ook nieuwsgierigheid, want waar gaat het over? Enfin, kijk zelf maar, een verzameling vergif. Nederland heeft ook wat ingediend voor het lijstje: musk xyleen, gebruikt in zeep en cosmetica, is kankerverwekkend en niet biologisch afbreekbaar.

Dat zijn geen grappen. Dus toch bedankt, Farnell. Voor schappelijk geprijsde vertalingen naar goed Nederlands kunt u zich melden bij Loket Diversen.


Bronvermelding: het plaatje is van Joe Pitz, gebruikt onder een Creative Commons Licentie. Het citaat is uit een mailing van de firma Farnell

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.