dinsdag 7 juli 2009

PLoS: chimpansees betalen voor sex

Gezaghebbend en gratis: de Public Library of Science. Lees bijvoorbeeld hoe chimpansees met vlees betalen voor sex. De onderzoekers hebben 22 maanden lang een groep in het wild levende chimpansees gevolgd. Onafhankelijke chimpanseevrouwen copuleren significant vaker met chimpanseemannen als ze daar vlees van krijgen. De onderzoekers beschrijven het als een win-win-situatie: de mannen hebben vaker een succesvolle paring, de vrouwen verhogen hun voedselinname zonder dat ze daar zelf de risico's van het jagen voor hoeven te nemen. De soort is er duidelijk bij gebaat.

Tot zover de sex. Het stond boven deze post omdat het oog eraan blijft haken. Of u daar nu bent ingetuind of niet, wees welkom en lees vooral verder.

Want belangrijk van PLoS is dat er, net als bij Wikipedia, aan wordt bijgedragen op vrijwillige basis en iedereen mag naar hartelust stukken en plaatjes kopiëren zolang de bron maar wordt vermeld.

Zo ziet de toekomst van kennis er uit. Het boek zal niet verdwijnen, maar samenvattingen en artikelen worden beter toegankelijk. Filter artikelen op "meest bekeken" en je kunt geïnformeerd over de meeste dingen meepraten. Alleen de juweeltjes die niet de aandacht van de massa trekken merk je dan niet op. Dat kan een nadeel zijn.

Waarom zou je nog een krant lezen? Omdat PLoS oneindig veel meer leesvoer aanlevert dan een normaal mens verstouwen kan, en een krantenredactie de krenten voor je uit de pap pikt. Maar hoe doet die redactie dat? Door persagentschappen en buitenlandse media af te grazen naar pakkende kopjes. Wat min of meer dezelfde filtering is als "meest bekeken". Volg een paar blogs met een paar RSS feeds en je ziet nieuws over internet hoppen en vroeger of later dan ook in de krant verschijnen.

Papier leest lekkerder. Dat wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.