maandag 3 augustus 2009

Diervriendelijk veevervoer

Dat vee nog altijd onder erbarmelijke omstandigheden krankzinnig vaak en langdurig wordt vervoerd is allang geen nieuws meer. Terwijl het zo makkelijk anders kan. Het principe is heel eenvoudig: laat het dier al etend, in zijn eigen tempo, wandelen naar de plaats van bestemming.

Eerst graasvee. Men neme flink veel rollen graszoden (figuur 1) Figuur 1: Flink wat rollen graszodenop een vrachtwagen of (beter) op een bakfiets (in verband met het milieu). Plaats nu het dier met de voorzijde richting bestemming en rol de graszoden uit in diezelfde richting, één voor één, aansluitend en in elkaars verlengde.

Het dier zal nu automatisch het aldus uitgerolde pad al grazend gaan volgen (figuur 2), mits natuurlijk gewaarborgd dat ófwel het zodengras veel lekkerder is dan enig naburig gras, ófwel dat dit laatste er niet is.

Tip: bij voldoende lange trajecten kan men eerder gegeten en weer aangegroeide zoden van reeds afgelegd traject ophalen en hergebruiken. Dat scheelt zoden en zet dus zoden aan de dijk.Figuur 2: Het graasvee loopt zelf in de gewenste transportrichting

Voor varkens neemt u doorgedraaide appels, wat altijd nog gezonder is dan de etensresten van Van Der Valk die u via uw schnitzeltje weer binnenkrijgt. Het voordeel van hergebruik geldt hier niet, maar doorgedraaide appels kosten bijna niets. De appels legt u uiteraard in een "kleinduimpjespoor" in de juiste richting.

Voor pluimvee strooie men overtollig plantenzaad en ander regulier kippenvoer in de transportrichting. Van belang is hier dat men een route kiest waarlangs een maximumsnelheid van 50 km/u niet overtreden kan worden zonder de overtreder een wandelende nier te bezorgen - wij doelen hier op slecht wegdek (België!) en hoge verkeersdrempels om de 50 meter. Anders riskeert men met name in de vroege uren voor de ochtendspits te veel doodgereden kippen. 's Ochtends vindt u immers altijd de meeste dierenlijken langs de weg? Die zijn dan namelijk een uurtje eerder doodgereden door amateur-autocoureurs, werkzaam in sectoren waar men vroeg pleegt te beginnen: de bouw, managementconsultancy, en dergelijke.

Een onmiskenbaar gunstig neveneffect van deze methode van veetransport is daarenboven de ongemeen onthaastende werking ervan. U keert terug naar een natuurlijk tempo.

2 opmerkingen:

  1. Geweldige oplossing! Misschien een ander idee kan zijn om de boer een slachterij aan huis te laten beginnen. Aangezien boeren het moeilijk hebben de laatste jaren om de eindjes aan elkaar te knopen willen ze vast wel een bijbaantje in de slacht business.

    Of leg de zoden richting supermarkten en slagers en laat de klanten zelf hun biefstukje slachten. Komt denk ik zeer ten goede in bestrijding van overconsumptie van vlees! Werkt ook goed voor glaasjes melk en eieren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een nog beter idee lijkt me om overconsumptie van vlees te veranderen in geen consumptie van vlees. Transportprobleem opgelost.

    BeantwoordenVerwijderen