zaterdag 3 oktober 2009

Vertraging Bouw Vredenburg door Anti-Hoest-Installaties

De nieuwbouw van Muziekcentrum Vredenburg blijkt te worden vertraagd door opstartproblemen met de antihoestinstallaties in de nieuwe concertzaal.
Plannen voor deze inrichting zijn tot nu toe zorgvuldig geheim gehouden. Loket Diversen kwam ze op het spoor dankzij een anonieme tip van een lezer die betrokken is bij de bouw. De oplossing lijkt echter in zicht, aldus functionaris A. van Vredenburg. A. wilde niet met zijn naam op dit blog, maar na enige aarzeling was hij graag bereid om ons volledig op de hoogte te brengen.

"Vooral voor de musici is dit een e-nór-me vooruitgang. Het gehoest van met name de fossiele abonnementhoudsters was echt een plaag. Artiesten raakten erdoor uit hun concentratie en ik kan u stapels klachtenbrieven van echte muziekliefhebbers laten zien die zich er vreselijk aan ergerden. Tientallen jaren hebben we geprobeerd er iets aan te doen. Gratis hoestpastilles uitgedeeld bij aanvang van de concerten, maar toen bleken die ouwe besjes keihard met de papiertjes te gaan ritselen. We hebben een tijd lang HOESTEN HINDERT in hele grote letters op de wanden geprojecteerd, maar daar trokken ze zich geen ene mallemoer van aan. Een landelijke campagne had ook geen enkel effect. En ze steken mekaar aan hè? Soms heb je een concert waarbij het een kwartier lang redelijk stil blijft, maar dan komt er een zachte passage en dan is er altijd wel ergens iemand die móet en zál kuchen. En dan komt er een hele kudde los. De zaal heeft een heel open akoestiek, maar dat betekent helaas ook dat je álles goed hoort. Ook dat gekuch.

Omroepen kwamen hier ook altijd graag, maar meer dan een radiouitzendinkje kwam er nooit van. Miljoenen zijn er gespendeerd aan dure digitale opnames met de bedoeling om ze op CD uit te brengen, maar dat kon dan nooit vanwege dat stomme gehoest. Heel veel grote namen kwamen hier ook niet meer, daardoor. Dus iedereen was het er wel over eens dat er iets moest gebeuren. Jongeren doen het ook, maar minder. Het probleem is hoofdzakelijk ouwe dametjes, van het slag dat het geen ene reet kan schelen hoe hinderlijk ze zijn. Wij krijgen er daar relatief veel van, voornamelijk uit Bilthoven-Noord. En lang niet allemaal hoor, het is een klein groepje dat het verpest voor de rest. Maar je kunt ze niet weigeren, want ze hebben al 80 jaar een abonnement. Dus we móesten wel drastische maatregelen nemen."

A. neemt ons mee naar een gedeelte van de zaal waar de antihoestvoorziening al operationeel is. Het filmpje toont u een artist's impression. "De risicogroep komt in twee ringen met speciale stoelen. Elke stoel is voorzien van sensoren en een afvoerinstallatie. Bij het minste of geringste kuchje krijgt oma een zachte prop tegen haar snufferd gedrukt, de zgn. muffler, aan een hydraulische arm. Die armen maakten eerst nog wel wat geluid, en dat kon natuurlijk niet. Het heeft de fabrikant een hoop tijd gekost om dat te verbeteren, maar nu zijn ze helemaal geluidloos." A. gaat zitten op een stoel en kucht. Ogenblikkelijk gaat boven zijn stoel een luikje open waaruit al even onhoorbaar een arm flitst die A's kuch smoort in een prop textiel. A. kantelt vervolgens met stoel en al achterover in de wand via een kantelmechaniek, waarbij tevens een andere, lege stoel verschijnt. In een flits zagen we A met zijn benen in de lucht een soort glijbaan afgaan.

Even later treffen we A. een paar verdiepingen lager. "Het wegkiepmechaniek is nu helemaal geperfectioneerd. We verwachten heel weinig protest. Direct euthanaseren bleek ethisch niet haalbaar, maar ze worden goed opgevangen en ze krijgen een drankje dat de afgelopen vijf minuten geheugen uitwist. De meesten hebben sowieso geen korte termijngeheugen meer. Dat is mede de oorzaak van het probleem."

Ook acteurs hebben veel last van hoesten door het publiek. Een aantal toneeltheaters is geïnteresseerd in de Irritating Person Removal Installation, zoals de toestellen zijn genoemd. "We zijn bezig om samen met de fabrikant het systeem aan te passen zodat het gemakkelijker ook in andere theaters geïmplementeerd kan worden. Er is een vereniging opgericht "Vrienden van het Antihoest-theater". Anne Wil Blankers is benaderd om op te treden als beschermvrouwe, zij is goed op de hoogte met de problematiek en ze heeft natuurlijk een enorme goodwill bij het publiek", aldus A.

Mevrouw Blankers bevestigde desgevraagd dat hoesten door het publiek een groot probleem is. "Het is vreselijk storend voor andere mensen en het haalt je uit je concentratie. Vooral 's winters is het heel erg. We hebben de voorstelling wel eens onderbroken en toen het publiek toegesproken, zo van 'en nu iedereen even uithoesten en dan bent u voor de rest van de avond stil'. Dat werkte totaal niet, ze bleven mekaar juist aansteken, en die hele voorstelling werd een klucht. En het is natuurlijk bespottelijk dat je als een schooljuffrouw moet optreden tegen volwassen mensen."

De firma die de installaties leverde was niet bereikbaar voor commentaar, maar is onder andere bekend van installaties in ziekenhuizen waar de patiënt door onderzoeksapparatuur moet worden gehaald. De veiligheid is uiteraard gewaarborgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.