donderdag 4 maart 2010

Haal meer uit Twitter #3: Tweeps in je regio

Hoe vind je tweeps in jouw regio? In je twitterprofiel kun je instellen waar jij bent. Dat heet Geotagging. En als je een aaifoon hebt, dan kun je het zo instellen dat dat ding doorgeeft aan de Twitterserver waar jij bent. Dat werkt wereldwijd, het zijn universele coördinaten. Je kunt ze ook opzoeken met Google Maps, kijk maar.

- Tjee. Die zit op de vliegbasis Soesterberg, zie je dat?
- Nou, wat je ziet is de GSM-mast waarop die aaifoon is aangemeld. Liegende Hollander zat op dat moment daar in de buurt. Het is dus niet heel erg nauwkeurig.
- Dat wil ik niet hoor, dat geotagging aanzetten. Mij te eng! Maar hoe komen we er dan achter wat onze coördinaten zijn?
- Nou, er zijn wel sites waar je dat op kunt vinden, maar dat hoeft niet eens. Je kunt bijvoorbeeld gewoon "Leidsche Rijn, Utrecht" ingeven in Twitter Advanced Search, en dan kies je bijvoorbeeld in een straal van 1 mijl, da's anderhalve kilometer. Dat levert dit op.
- Aha. Mensen hebben gewoon ook "Leidsche Rijn, Utrecht" ingevuld, bij hun locatie. Dat vindt-ie. En op coördinaten vindt-ie ook!
- Leuk hè? Maar hier zit nu wel de hele stad Utrecht bij. Als het preciezer moet, dan moet je met coördinaten werken.
- Jaja. Maarreh.. d'r zit nog wel een hoop onzin tussen.
- Klopt. Je moet dit eigenlijk nog filteren. Dat kan binnen Twitter Search. Hadden we het al over in aflevering één.
- O ja. Maar waar gaan we dan op filteren, eigenlijk?
- Goeie vraag. Het ligt er maar helemaal aan wat je zoekt, en wie en wat je wilt bereiken. Je moet je verplaatsen in de tweeps die jij wilt bereiken. Als je fietsenmaker bent, dan kun je filteren op "fiets lekke band" - ik noem maar wat. Maar als jij mediator bent, dan is het wat lastiger: mensen roepen niet over de hele wereld dat ze een moeilijk conflict hebben op hun werk. Probeer maar eens te zoeken op "baas klootzak" of "werk idioot", dat levert vast niks op. Je moet er wel wat tijd in steken. Je kunt ook alle tweeps in jouw buurt in kaart brengen, maar dan wordt het erg technisch, dan moet je met API's overweg kunnen en zo.
- Hm. Nou laat maar. Eerst maar eens kijken wat er uit die stroom tweets komt. Nog tips?
- Nou, dit hadden we al eens gezegd, maar het is misschien wel handig om te herhalen:

Tip: als je vanuit je Twittersearchresultaat Back klikt in je browser, kun je 'm aanpassen. Hoef je niet steeds hetzelfde in te vullen.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een vraag door tweep Zakenmama op Netwerk Regio Utrecht, een LinkedIn-forum.

Dit is aflevering 3 in een serie. Klik hier voor de complete serie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.