donderdag 20 mei 2010

Mozart maakte allereerste illegale muziekopname

Rome, 11 april 1770 - de Oostenrijkse componist W.A. Mozart heeft vandaag de eerste illegale muziekopname ter wereld gemaakt.

De veertienjarige Mozart, op toernee in Rome, woonde jongstleden Aswoensdag de Heilige Mis bij, waar ook dit jaar weer het Miserere van Antonio Allegri werd uitgevoerd. Dit werk was tot op heden zorgvuldig voorbehouden voor de Pauselijke oren. Uitvoeringen buiten de Sixtijnse Kapel en het maken van kopieën van de bladmuziek zijn ten strengste verboden. Bij thuiskomst na de mis schreef Mozart het negendelige werk uit het hoofd op. Hij riskeert hiermee excommunicatie, de zwaarste straf die de kerkelijk wereldleider kan opleggen.

Mozart werd niet geëxcommuniceerd. De paus, Clemens XIV, verhief hem tot Ridder in de Orde van de Gulden Spore. Die paus had kennelijk ook wel door dat je zo'n jong en groot talent moet stimuleren, niet straffen.

Hij gaf Mozart dus een lintje. Dat is natuurlijk een relatief goedkoop ding - de gever betaalt materiaalkosten maar deelt verder alleen maar eer uit. Eer is gebakken lucht met een zeer speciale uitstraling. Om eer wordt gestreden, gevochten, gemoord en gesuïcideerd. Maar ervan eten kun je niet. De mens is vooralsnog het enige wezen op aarde dat eer kent en ik zou robotbouwers willen adviseren deze design flaw vooral niet over te nemen. Maar dit terzijde.

Onthoudt: Wolfgang Amadeus Mozart is de geestelijke vader van wat nu "illegaal kopiëren" heet. Napster, Kazaa en The Pirate Bay zijn hem eer verschuldigd. Waarvan akte. You rock me, Amadeus.

bronnen: early-music.com en classical-composers.suite101
ilustratie: Mozarts Descent door (hoe toepasselijk!) Pirate Braveheart, gebruikt onder Creative Commons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.