donderdag 6 januari 2011

Kinetische Kunst #8: Reuben Margolin en BMW

Kunstenaar en ondernemer, mensen zoals Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt, Damien Hirst en Jeff Koons. Om er maar een paar te noemen. Maar een onderneming die auto's maakt, kan die ook kunst maken?

Eerst een ondernemende kunstenaar. Rueben Margolin is een Amerikaan die (o.a.) golvende objecten maakt.De Wave van Margolin wordt aangedreven door slechts acht motoren, de golfbeweging volgt uit een ingenieuze constructie van kabels via katrollen aan gewrichten.

BMW maakt technisch zeer hoogstaande auto's. Dat patsers daar graag asociaal in rondscheuren doet aan de technische prestatie niet af. BMW heeft iets laten maken voor in de showroom dat wel wat lijkt op de Wave.Het BMW-object bestaat uit enige honderden kogels die individueel traploos in hoogte verstelbaar zijn, elk aan hun eigen staalkabel en stappenmotor, onder besturing van een flinke puist software. De technische prestatie is ontzagwekkend en het budget waarmee die tot stand kwam ook. Daar zal het BWM om te doen zijn geweest.

Het kan aan mij liggen, maar voor mij heeft Margolin's Wave veel meer waarde dan het BMW-ding. Die waarde is niet in geld uit te drukken.

Make Magazine had een feature over Margolin. Merk op dat hij zich verplaatst per bakfiets: hoogst uitzonderlijk, voor een Amerikaan. Geen vermogend man, zo te zien, maar hij doet wat hij wil en dat doet hij geheel op zijn eigen manier.

Daar heb ik bewondering voor.

1 opmerking:

Kophieps zei

Fantastisch. Dat BMW-werk vind ik ook heel mooi, hoor. Maar om zo'n ingenieus bewegend kunstwerk te maken mbv katrollen, geweldig.
Heb je het planetarium van Eise Eisenga in Franeker weleens gezien? Dat is ook kinetische kunst, maar hele langzame.
PS Leuke link in je zijbalk :-), dank je wel.

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.