maandag 31 januari 2011

"Onbetaalde bloggers onbetrouwbaar"

Kort geleden zetten wij voor u op een rijtje hoe aanstormende schrijvers zich kunnen laten uitbuiten. Een mooie aanvulling daarop is onderstaande uitspraak van IDG-uitgever Jeroen Jonker Roelants [1]:

"Het nadeel van user generated content is dat het vaak niet bestendig is. Werken met onbetaalde bloggers is leuk, maar een deel is zo onbetrouwbaar als de neten als het gaat om hoeveelheid bijdragen en loyaliteit. Komt er een andere kans voorbij, dan zijn ze weg. Of het wordt opportunistisch. Heb ik wat te zeggen, dan kom ik weer bloggen."

Of dit een gangbare opvatting in uitgeversland is weet ik niet, wel vind ik dat Jeroen Jonker Roelants hier met onverholen arrogantie een gegeven paard in de bek kijkt. Foei, onbetaalde bloggers, dat jullie zomaar weglopen als er een andere kans voorbij komt! Die bloggers stimuleren tot wat meer loyaliteit, bijvoorbeeld met geldelijke beloning, daar prakkiseert de moderne uitgever blijkbaar niet over.

Gelukkig heeft ieder nadeel ook een voordeel: wie wil bloggen voor IDG (Computer!Totaal, Zoom.nl, Tips&Trucs, Gamez.nl, Gadget.nl en Macworld) kan maar beter een goed honorarium bedingen, anders ben je immers bij voorbaat al 'zo onbetrouwbaar als de neten'.

Ken 't dat ik u kan?

Wie is Jeroen Jonker Roelants en waar kunnen wij hem van kennen? Even koekelen..

bron: Emerce nr 100 december 2010, p. 35
Illustratie: Unreliable door antiuser. Op groot formaat is het ook een kijkje waard. Onder Creative Commons.

5 opmerkingen:

Floris Dogterom zei

Zeg, pas jij wel een beetje op dat je niet verzuurt, joh?

Rolf Blijleven zei

Angry young man turning grumpy old. Ik kan het ook niet helpen. Voel mij nochtans angry young

Floris Dogterom zei

Leestip: Johnny van Doorn - Gevecht tegen het zuur. Zeer aan te bevelen, net als de rest van 's mans oeuvre.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Johnny_van_Doorn

Anoniem zei

Rolf, misschien dat je het mij ook zelf had kunnen vragen, in plaats van hier de aanname te doen dat ik "onverholen arrogant" ben?

Mijn uitspraak baseerde ik op de ervaringen met RethinkingMedia, een blog waar zo'n 60 media professionals onbetaald aan mee schrijven. Zestig, waarvan "een deel .. zo onbetrouwbaar [is] als de neten". Een deel, precies zoals ik het zeg. Gelukkig zijn er ook bloggers waarop je kunt bouwen, maar in blogland komt nu eenmaal veel vrijblijvendheid voor.

Overigens werkt IDG niet met onbetaalde bloggers, dus je tendentieuze mening dat “de moderne uitgever” niet prakkiseert over het “stimuleren tot wat meer loyaliteit, bijvoorbeeld met geldelijke beloning” is ongefundeerd.

Pas inderdaad op dat je niet verzuurt, grumpy young man.

http://www.rethinkingmedia.nl/

Rolf Blijleven zei

Is gereserveerd, met dank!

Het voordeel van zuurspuwen is dat je het daarna kwijt bent. Daarna weer alles tralala.

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.