donderdag 13 oktober 2011

Voederhuisje

Een korte film over de dieren bij het voederhuisje aan de boom in onze achtertuin.

Noem het Attenborough'tje spelen. Ik heb grenzeloze bewondering voor Sir David en die is er bij het maken van dit filmpje bepaald niet minder op geworden.

Kijktip: beeldvullend zie je meer. En mis het gesproken commentaar niet.

The Making Of

Deze filmopnamen zijn gemaakt met bewegingsdetectie: zodra er iets beweegt in het blikveld van de cameralens, begint automatisch de opname. Verwacht daar geen intelligentie van. De schaduw van een tak die beweegt wordt gefilmd. Om een idee te geven, in meerdere weken verspreid over een maand of vier zijn er in totaal 2000 clips automatisch geschoten. 96 daarvan hadden de gewenste levende wezens erop, dus niet mijn huisgenoten, de buurvrouw of mijzelf. Daar is een selectie uit gemaakt.

Heb je die 2000 allemaal één voor één bekeken?
Nee. Je ziet aan de grootte van de clip en aan het tijdstip wel ongeveer of je iets nader moet bekijken. Op een winderige dag beweegt er veel en kort, dus dat geeft tientallen kleine clipjes vlak na elkaar waar je niets aan hebt, maar dat zie je dan ook meteen.

Durfde je de camera zomaar dagenlang in weer en wind te laten staan?
Eerst stond de camera redelijk droog onder de dakrand, of gewoon binnen. Maar zo weinig cameraposities werd een beetje saai. Toen heb ik een soort abri'tje voor de camera gemaakt van een plastic HEMA-doos, met een lang verlengsnoer, zie de foto's hieronder.


(klik voor een groter plaatje)

5 opmerkingen:

Kophieps zei

Leuk! Ik neem aan dat je niet zelf urenlang vanuit verschillende posities met de camera in de aanslag hebt gestaan. Leg eens uit?

Rolf Blijleven zei

"Ben bijzonder blij dat u deze vraag stelt", zoals Wim Kan ooit Joop den Uyl vertolkte. Je hebt een blogpostje gewonnen! Ik wordt momenteel nog even vastgehouden in Vertalië, maar zodra ze me hier vrijlaten..

Anne zei

Leuk hoor, natuur vlak bij huis. Ik dacht trouwens dat Kauwen juist wel tot de slimsten in het vogelrijk behoren?

Petra. zei

Erg leuk! Ro en ik wachten vol spanning op deel 2, waarin Rafel, Pluim en Pet de koolmees gezamenlijk optrekken om Kauw 1 t/m 7 een beetje dwars te zitten.

Joris Spuesens zei

het panoramadek afzagen vind ik wel erg dieronvriendelijk. Maar we hebben wel bijzonder genoten van de David Attenborougheske beelden en stem.

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.