zaterdag 20 oktober 2012

Kinetische Kunst #11: Daniel Palacios' Waves

Een touw, twee motoren, een aantal bewegingssensoren en publiek. Is dat alles? Nee, er zit nog heel veel meer achter. Maar kijk eerst maar even naar het filmpje.

Dit is nou zo'n kunstwerk dat ik graag van dichtbij zou bekijken. En ermee spelen, want dat kan ook: de golfpatronen worden beïnvloed door de mensen die om het Ding heen lopen.

Meer informatie over Daniel Palacios op zijn website.

Het was David Cuartielles, één van de mensen in het bescheiden, maar per ongeluk buitengewoon invloedrijke Arduino team, die ons hierop wees. 'Ons', publiek van Elektor Live, een samenscholing elektronica-freaksliefhebbers, vandaag in Dortmund.

Ik vind Cuartielles' verhaal een onweerstaanbare combinatie van doorzicht, idealisme en lef.

In de elektronicabranche, meer precies in de halfgeleider- en componentenwereld, werkte het decennialang zo: de onderdelen kosten een grijpstuiver, maar de spullen om iets leuks te maken van die onderdelen, de "ontwikkelomgeving", kostte vaak meerdere honderden euro's, en als je iets van een andere fabrikant wilt gebruiken moet je opnieuw in de buidel tasten.

Cuartielles c.s. stelden Arduino compleet met ontwikkelboard op 25 dollar inclusief BTW, overal, wereldwijd. De gemiddelde prijs van een studieboek. Een student kan het zich veroorloven. De ontwikkelomgeving om 'm te programmeren kun je gratis van Internet plukken.

Arduino werd een fenomenaal succes. Ga maar even googelen, dan ziet u het zelf. De website trekt miljoenen kijkers per maand. Arduino is hip. De eerste hippe chip op deze planeet.

1 opmerking:

Hanz zei

Leuk stuk Rolf. Zeker het stuk over de Arduino (& programming) brengt me elektronica hart tot weer leven.

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.