donderdag 3 januari 2013

Twittertip: alleen de plaatjes

Gevalletje 'wist u dat..?'

Je hebt twitteraars die vaak een linkje naar een plaatje twitteren. Nu blijken zelfs ervaren twitteraars nog niet te weten dat Twitter van die plaatjes automagisch een slideshow aanlegt. Een diapresentatie dus, maar dan van digitale plaatjes. Deze faciliteit heet recent images en om die te zien: ga naar de twitterpagina van de persoon in kwestie, klik op de 6 plaatjes die je daar ziet, en bladeren maar!

Middeleeuwse Miniaturen 2.0

Dr. @Erik_Kwakkel twittert miniaturen uit middeleeuwse manuscripten en gelooft u mij, die zijn werkelijk kostelijk. U vindt ze hier, maar wacht even, ik zal het toelichten.
'Middeleeuwen' is een denigrerende term. Eerst had je Egyptische, Griekse en Romeinse 'beschavingen', die stortten in en toen kreeg je een dik millennium duistere middeleeuwen. In de 15e eeuw werd de mens, oh opluchting, herboren (Renaissance) en pas nadat de Verlichting was aangefloept begon homo sapiens een beetje uit zijn beerput te klimmen. Zo is het ons geleerd, op school. Maar dat beeld klopt niet.

Iedereen weet dat het Tapijt van Bayeux het eerste stripverhaal aller tijden is. Kijk ik naar deze miniaturen, dan zie ik plaatjes met een humor en een schwung die heel modern aandoet: die moeten gemaakt zijn door cartoonisten, 900 jaar avant la lettre. En dat die er toen al waren, dat wist ik nog niet! Jawel, het beeldvlak is volgepropt, het perspectief klopt niet en we zien de langwerpige wijwatersmoeltjes die we kennen van doorsnee kerkkunst. Maar de ironie en de zelfspot is onmiskenbaar en die verwacht je gewoon niet uit tijden van kruistocht en brandstapel.

Bovendien is het formaat een schot in de roos: je ziet miniaturen op ware grootte, gewoon zoals ze bedoeld zijn, en - belangrijk! - zelfs op het schermpje van uw veegfoon komt dat nog goed tot zijn recht. Wat je van bijvoorbeeld de Nachtwacht niet kunt zeggen. En de Nachtwacht op uw aaischerm is bedoeld om u naar het Rijks te lokken; kom echter in godsnaam niet en masse naar middeleeuwse miniaturen, want dat wordt gedrang en ergernis, en die boeken overleven dat niet. (Om soortgelijke redenen zal ik de Hermitage te Heinekendam de komende jaren links laten liggen. Het was al een krap toeristenhol, maar nu er een dozijntje Van Goghs hangt wordt het helemaal een infernaal geschuifel daar.)

Wat helpt is het commentaar dat Dr. Erik erbij levert. Soms moet je een paar keer goed kijken voordat de clou doordringt. Not to be missed: de grootste mensenoren die u ooit gezien hebt; een oorlogspaard dat kwaad is omdat de tekenaar hem een slurf heeft gegeven; het jaarboek van de Dominatrix Vereniging (in 50 tinten sepia). En mocht u zich afvragen wat ik bedoel met infernaal geschuifel... uw scherm dichtbij de neus houden is toegestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.