zondag 24 november 2013

No-budget Macro Lens voor videocamera

Dit filmpje laat zien wat je kunt doen met een macro-lens die nagenoeg niets kost. Het duurt anderhalve minuut.

Kijktip: met het filmpje full-screen zie je meer.
(klik voor een groter plaatje)

Op de foto's onder het filmpje zie je links de macro-lens. Lens en vatting komen uit een oude beamer. De vatting is met twee afstands-bussen en twee boutjes & moertjes op een accuklem bevestigd. Rechts zie je de macro-lens op mijn videocameraatje.

Onderdelen

Het materiaal voor het macro-lensje had ik nog liggen. De beamer heb ik ooit bij het grofvuil gevonden. De projectielamp was kapot. Vervanging, zag ik op internet, zou honderden euro's kosten. Dat was het ding inderdaad niet waard, maar zo'n beamer (vooral zo'n oud bakbeest) zit tjokvol optica, zoals lenzen, spiegels, kleurenfilters en een prisma. En daar kun je allerlei leuke dingen mee doen. Dat een dreuzel dat niet ziet en zo'n ding in zijn kliko dumpt, daar kunnen wij alleen maar blij om zijn.

De accuklem zat bij een zonnepaneeltje om je auto-accu mee bij te laden. Het paneeltje heb ik voor iets anders gebruikt, de klemmen waren over.

Als het mogelijkheden heeft, dan is het geen afval.

Over de camera

Bent u een echte gadgetfreak? Raakt u opgewonden van elektronica die pas over enige maanden in Nederland op de markt komt? Klik dan hier.

U bent er nog? Fijn.

De videocamera is een Toshiba Camileo S20. Die is inmiddels niet meer leverbaar, maar hij kostte mij begin 2010 ongeveer 120 euro. Videofreaks en smartfoonpaparazzi mogen zich gerust een kriek lachen, mijn cameraatje heeft een aantal onweerlegbare voordelen.

  1. Met zo'n prijs hoef je niet vreselijk voorzichtig te zijn. Dat nodigt uit tot experimenten waar je met een duurdere camera niet aan zou durven beginnen (tenzij je de geldpest hebt). Dit lensje is een voorbeeld, eerder bracht Loket Diversen een natuurfilmpje waarbij de camera in weer en wind (onder een afdakje) buiten stond.
  2. Hij is zeer compact, past in een borstzakje. Dat is een geweldig voordeel als je mensen wilt filmen, want zo'n klein ding merkt niemand op.
  3. Hij heeft allerlei leuke snufjes zoals slow motion, time lapse, en bewegingsdetectie.
Hij heeft ook een aantal nadelen.
  1. Ook als de camera uitstaat loopt de accu langzaam leeg. Dus al gebruik je de camera niet, na een week is de accu uitgeput. Dat is enorm onhandig, want je wilt een camera snel kunnen inzetten als de gelegenheid zich voordoet. De oplossing is dat je de accu eruit haalt en er snel weer indoet wanneer je de camera nodig hebt. Op die manier kun je de boel maanden ongebruikt laten liggen en heb je het wel snel gebruiksklaar. Dan is de camera helaas wel de datum en de tijd kwijt, waardoor al je video's op 31 december 2008 lijken te zijn gemaakt. Maar daar kan ik mee leven.
  2. Een tikje jammer is dat hij maar één snufje tegelijk kan. In de hoogste resolutie kun je bijvoorbeeld niet inzoomen en heb je geen time-lapse, geen slow motion en geen bewegingsdetectie. Evenmin kun je een slow-motion-opname laten beginnen met bewegingsdetectie. Maar dat is allemaal geen echt probleem.
Creativiteit zit in de mens, niet in zijn spullen.

Credits: de muziek bij het filmpje vond ik op FreemusicArchive.org, het is gemaakt door Circus Marcus en gebruikt onder een Creative Commons Share-Alike licentie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.