zaterdag 14 januari 2017

Vluchtelingen, Sociale Media en Trump Jr.

Zaterdag 14 januari 2017. De afgelopen week zag ik enkele berichten op sociale media over tienduizenden Syrische vluchtelingen die vastzitten in tentenkampen in Griekenland, in "de strengste winter die er in decennia in Griekenland is geweest". Zo was er deze tweet van Eduard Nazarsky, directeur Amnesty Nederland en de mij nog onbekende International Rescue Committee. Tenten onder een pak sneeuw, slechte omstandigheden. Acute hulp is nodig.

Dus als eerste stap heb ik geld overgemaakt naar het Rode Kruis. Die zitten overal al (ook in Aleppo), en ik vertrouw erop dat zij het geld goed besteden. Moeten ze er desnoods locals mee omkopen, dan moet dat maar. Het doel heiligt de middelen en het Rode Kruis zal daar goed over hebben nagedacht. Tijd om de International Rescue Committee te screenen heb ik niet.

Maar kloppen de berichten ook? De diverse weerkaarten online spreken elkaar tegen. Weeronline is gericht op toeristen en meldt lekker weer in heel Griekenland. Noodweercentrale.nl is minder gunstig, worst case is het in het noorden van Griekenland overdag een graad of drie. 's Nachts zal het er inderdaad wel vriezen. Op Lesbos is het een graad of twaalf, dat ligt in warme zee, het vriest er zelden. Dus ja, het is erg genoeg om te helpen. Ik vraag me wel af van waar en wanneer die foto's zijn. Ik zou graag betere, verifieerbare bronnen willen hebben. Als u ze weet bent u welkom om ze te melden.

Er waren ook hashtags #wegaanzehalen en #bringthemhere. Okee. Idealisme is goed, praktische oplossingen zijn beter. Dus ik vroeg mij af:

Hoe kun je het praktisch aanpakken?

Op de middelbare school zat ik in de klas bij Rhodia Maas, tot voor kort directeur van de IND. Zij hielp dan wel mensen naar onze nationale uitgang, maar ze weet misschien wel goede touwtjes om aan te trekken. Ze zit op Twitter. Zou ik haar eens vragen? Ik heb even met de gedachte gespeeld. Het antwoord: niet zomaar. Eerst kijken, dan zeiken. Losse flodders over de schutting keilen doet elke randdebiel al, daarmee bereik je niks. Je moet altijd eerst nagaan wat je er zelf over kunt vinden.

Kwantificeren!

Volgens IRC zijn er 57.000 vluchtelingen, nu in de kou dus die wil je liefst nu naar betere oorden brengen. Kan dat?

Er gaan ongeveer 500 mensen in een Boeing 747, dus met 114 vluchten heb je die 57.000 personen daar allemaal weg. Dat is precies 10 vluchten per minuut, een etmaal lang. Doe je er langer over, bijvoorbeeld een week, dan heb je het nog steeds over 10 vluchten per 7 minuten. Dat past stomweg niet op de beschikbare luchthavens. Dat gaat hem niet worden.

Een groter vervoermiddel? De aller-allergrootste cruise-schepen, type drijvende Vinex, hebben 2700 hutten en daar zijn er 2 van op de wereld. Zet wat lager in op 1800 hutten per schip en stel dat er 2,5 personen in een hut gaan, dan heb je het over 57.000 / (1800 x 2,5) is 12 cruiseschepen. Dat klinkt al minder onmogelijk, maar die dingen gaan langzaam. Dus die heb je niet zomaar in de havens daar.

conclusie

  1. Nu eerst hulp ter plaatse. Barakken bouwen, kachels erin, dekens, bedden, fornuizen, koks, dokters, verpleegkundigen. Dus het Rode Kruis is dan zo'n gek idee nog niet.

  2. Daarna kun je, beter gezegd moeten wij, werk maken van verdeling en opvang in Europa. Stel gemakshalve dat alle landen in West-Europa meedoen: N S F DK D NL B F CH AU I E P. (Met GB is geen zinnig gesprek te voeren). Ik tel er 13. Dus elk land zou gemiddeld zo'n 4400 mensen moeten opnemen. Grote dunbevolkte landen meer dan kleine dichtbevolkte landen. Laten we eerlijk wezen, en laten we vooral niet het braafste jongetje van de klas willen wezen. Dus stel 3000 mensen in Nederland. Schaffen wir das?

Trump Jr. & his Skittles

Mocht u het gemist hebben, Trump Junior stelde de vraag:

Ik heb hier een kommetje Skittles. Er zitten er drie tussen die dodelijk giftig zijn. Neemt u een handjevol? Dat is het probleem met Syrische vluchtelingen.

Neemt u een handje uit dat kommetje? Ik niet. Junior heeft een goed punt.

Nu hebben wij Nederlanders geen eensluidende aanpak voor kommetjes Skittles met een klein percentage gif erin. Wij accepteren werkgevers die hun personeel willens en wetens jarenlang laten werken in omstandigheden waar ze kanker en miskramen van krijgen. We accepteren twee verkeersdoden per dag en een politie die verkeersregels niet handhaaft.

Maar stel dat we verstandig zouden zijn met dat kommetje Skittles. We zouden alle Skittles in het kommetje moeten onderzoeken. Dat kost tijd en daar zijn specialistische kennis, spullen en vaardigheden voor nodig. De uitslag van dat onderzoek is niet snel te verwachten.

In het geval van de vluchtelingen in Griekenland, denk ik dat criminele en/of terroristische nep-asielzoekers, als die er al waren, die tentenkampen op dit moment allang verlaten hebben. Zet je nu een grote reddingsactie op gang, dan zou je dus in de gaten moeten houden of er ineens mensen bijkomen in die kampen. En je moet inderdaad al die mensen vragen naar hun verhaal.

Hoe dan ook moet je er namelijk achter zien te komen waar die mensen het beste mee geholpen zijn. En dan kun je in één moeite door ook wel vaststellen of iemand die beweert Syriër te zijn of Afghaan klinkt als een Algerijn. Dus je hebt tolken nodig, mensen die de landen en steden van herkomst kennen, en zo voort, en zo voort. Daar heb je niet zomaar een bataljon voor paraat.

Het is geen simpel probleem. Er is dus ook geen simpele oplossing.

Maar ik sta open voor betere ideeën. Reageren kan hieronder.

5 opmerkingen:

Hanz zei

Nee Rolf het is ook niet een makkelijk op te lossen probleem. Ook ik zie met lede ogen aan wat er allemaal gebeurd in de wereld.

De opkomst van Trump, Le Penn, Wilders. Dat gebeurd uit onvrede. De mensen zijn uit sync met de politiek en wat de man op de straat denkt. Zij hebben ook geen oplossing ervoor. Het is het gevoel "men luistert niet meer naar ons" (deden ze descenia al niet) Die onderbuik gevoelens... dat is pas echt gevaarlijk. Fortyn deed ons een klein blik in die wereld zien. (Beter dan Jan Maat) Maar zijn boodschap was hetzelfde.

Hitler kwam ook om deze redenen ook aan de macht. Beurskrach. Je de tering werken om wat voedsel op tafel te zetten. Devaluatie van je geld. Hij bood een uitweg.. Werken in een fabriek voor militaire doeleinden. En de economie ging poof... door het dak. We weten allemaal hoe dat verhaal eindigde.

Als je het mij zou vragen? Vang ze op in hun regio. Laat ze niet doodvriezen in een of ander ver land. Zorg voor goed onderdak. Geef ze te eten. Laat ze niet migreren naar de EU. (hoe hard dat ook klinkt. We kunnen de druk (in vele opzichten) gewoon niet aan) De hoeveelheid immigranten die naar de UK reizen (legaal of illegaal) is mindboggling.

En die deal met Turkije? Dat is gewoon een chantage middel. Simpel. Als je dit niet doet, dan doen we gewoon dat. We zetten de sluizen open, en zoek het verder maar uit.

Hanz zei

P.S. De Amerikanen hebben heel wat schade berokkend daar met hun "war on terror" De invasie in Koeweit / Irak was wel het startpunt. De hele regio is nu onstabiel. Het leek verantwoord, maar achteraf? Geen stabiele regeringen. Anarchie. Uitvechten van oude onderdrukte gevoelens (Hebben we die les niet geleerd van Joegoslavië?) De opkomst van IS of ISIS? Persoonlijk zou ik een bunker buster bom op het huis van Assad willen gooien. Heb nou zoiets als. Get it over with, want als ik zie wat voor gruwelijkheden gepleegd zijn in de naam van Islam? I would go into orbit and nuke the whole damn fucking place. Maar serieus. Als je ziet dat de regering gewoon een ton met explosieven afwerpt op je huis? Dat is.... surrealistisch!

Rolf Blijleven zei

Waar in de regio kun je ze veilig opvangen? Ik zou het niet weten. Dat maakt het moeilijker.

Je zegt dat we de druk niet aankunnen. Ik vind NL ook al aardig vol, maar we hebben het hier heel erg goed en qua kosten merken we er niks van. Honderd jaar geleden werden we overspoeld met ongeveer een miljoen vluchtelingen uit België, vanwege WO I. Die gingen er vrij moeiteloos in. Dat waren andere tijden. Gezinnen met 10 kinderen woonden in huizen waar nu hooguit 2 mensen in wonen.

Ik ken maar één iemand in Syrië, en ik weet niet of hij nog leeft. Hij heet Jihad Melki, woonde in Damascus en hij verkocht medische apparatuur, onder andere de spullen die mijn toenmalige werkgever maakte. Ik heb hem leren kennen als een zachtaardig, intelligent mens. Hij kwam bij mij met technische problemen, maar met hulp loste hij die altijd op. Als hij hierheen zou komen als vluchteling, dan zou hij hier goed werk kunnen doen.

Zo zijn ze niet allemaal. Ieder mens is anders. Maar de meeste mensen willen rustig in vrede leven. Er zijn niet zo veel landen die dat kunnen bieden. Wij wel. Houden we die rust en die vrede beter in stand als we onze grenzen sluiten? Ik weet het niet.

Hanz zei

Ik weet wat je wil zeggen Rolf. Maar ze allemaal binnenhalen is niet de oplossing. We voelen de druk, en met dat bedoel ik de belastingen. We moeten ervoor allemaal betalen. Waar of niet?

Als ineens 1 miljoen mensen in je land komen, dan heb je een serieus probleem. Ik overdrijf, maar het is waar. Ik zou dat miljoen willen besteden aan een opvang in de regio.

Het algemene gevoel vandaag de dag gaat gewoon de verkeerde kant op. (Wilders!) En daar ben ik het meest bezorgt over. De mensen in het midden oosten zijn echt goede mensen zoals jij en ik. Ander geloof misschien, maar als je contact met ze maakt en opzoekt dan zijn het gewone mensen. Geen twijfel over dat! Sommige horror verhalen wat ze hebben meegemaakt? Breekt mijn hart! Stel je voor dat iemand een bom boven je huis los laat en je halve familie uitroeit?

We moeten! ze in veiligheid brengen. Dat kost geld ja (bereid om dat te betalen) Maar ze hierheen halen is niet een goed idee. Duitsland heeft er ook moeite mee. Het verschil in cultuur is gewoon te groot. Er zijn teveel incidenten. Geeft "ze" een slechte naam. De opkomst van Wilders? Dat is niet zonder redenen. Die weg die we inslaan beangstigd mij!

pa3dsc zei

Het is natuurlijk wel een opgave duizenden vluchtelingen op vangen.
Met "wir schaffen dass " heeft Merkel wel gelijk.
Hoe is dat 100 jaar geleden gegaan in Nederland.
Meer dan een miljoen Belgen vluchtten naar Nederland.
Daar zijn wij als Nederland toch niet slechter van geworden.
De mening wordt zo gevormd door de media dat ik me steeds bedenk
"Is dat wel zo" Toetsen aan eigen ervaring en waarneming Erg belangrijk.
Praat eens met die mensen .

Erg schrijnend vind ik het uitzetting proces. Ik hoorde deze week een verslag. Interview met zijn docent.
Jongen beste van de school met Nederlands 5 jaar in Nederland zit nu te neergeslagen in zijn "vaderland" ondanks 40.000 handtekeningen van school en plaats genoten.

ik word er verdrietig van en machteloos om al die vluchtelingen

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.